Slanický ostrov umenia revitalizujú
V prírodnej scenérii ostrova sú stále expozície tradičného ľudového umenia.

17.11.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Zviditeľnenie barokového kostolíka a úprava okolitého prostredia je cieľom revitalizačných prác, ktoré začiatkom pracovného týždňa spustil Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) na Slanickom ostrove umenia uprostred Oravskej priehrady v Námestove. Lokalitu v súčasnosti čistia od náletových drevín a odpadu. Okrem toho chce dať kraj na budúci rok vypracovať štúdiu komplexnejšej revitalizácie ostrova, na základe ktorej by zrealizovali ďalšie úpravy.

Hovorkyňa ŽSK Martina Remencová informovala, že do prác sa zapojili študenti Strednej odbornej školy lesníckej v Tvrdošíne, ktorí takýmto spôsobom pomáhajú kraju v rámci výcviku s odbornými prácami. "Slanický ostrov je pokojným a pietnym miestom. Preto som veľmi rada, že sa začalo s prácami, ktoré ostrov zveľadia a spravia ho príjemnejším a dôstojnejším,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Podľa nej je to však len prvý krok. Začiatkom roka si chce dať kraj vypracovať štúdiu revitalizácie ostrova, na základe ktorej by realizovali úpravu hygienických zariadení, móla, schodísk, osvetlenia kostola, prípadne osadenie informačných tabúľ. "Samozrejme tak, aby bol zachovaný pietny charakter tohto miesta,“ ubezpečila Jurinová. Práce na odstraňovaní náletových drevín a čistení odpadu sa skončia v priebehu budúceho týždňa.

Pri obnove lokality sa vedenie ŽSK rozhodlo spolupracovať s mladými ľuďmi, ktorí prichádzajú s inšpiratívnymi nápadmi. "Som rád, že sa na nás obrátila skupina mladých ľudí okolo Jakuba Ptačina a občianskeho združenia Na Orave dobre. Majú nápady aj na ďalšie zaujímavé projekty ako v spolupráci so župou zviditeľniť tento krásny ostrov,“ povedal podpredseda ŽSK Igor Janckulík. Dodal, že jedným z takýchto projektov bude napríklad digitalizácia oltára v kostole.

Slanický ostrov umenia je v správe Oravskej galérie (OG), ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. V prírodnej scenérii ostrova sú lokalizované stále expozície tradičného ľudového umenia zo zbierok OG. Z piatich osád, ktoré navždy zmizli pod vodou priehrady v roku 1953, sa ako ostrov zachovalo iba návršie s barokovým kostolom a kalváriou, ktoré kedysi tvorilo dominantu obce Slanica. O niekoľko rokov vznikla myšlienka vytvoriť trvalé expozície Oravskej galérie, ktoré boli otvorené v rokoch 1971 až 1973. Tamojšie expozície sa svojou jedinečnosťou sa zaradili medzi najnavštevovanejšie kultúrne miesta Oravy.

Sezóna na ostrove sa skončila v septembri a návštevníkov privíta opäť na jar 2019.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava