Tajchy v Banskom Studenci sú lákadlom
Potulky redaktorov TASR po slovenských obciach.

17.11.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

Jednou z obcí, ktorá je spätá s baníckou históriou Banskej Štiavnice, je aj malá dedinka ležiaca pár kilometrov od nej Banský Studenec. Kolpachy, ako ju nazývajú najmä miestni, sú rajom oázy a pokoja pre milovníkov nádhernej prírody a kúpania. Množstvo chatárov, chalupárov, ale aj jednodňových návštevníkov však do obce prináša aj negatíva. Starosta Pavol Santoris hovorí, že najväčším problémom je najmä nedisciplinovanosť návštevníkov. 

V dedine sa nachádzajú kolpašské tajchy, umelé vodné nádrže so systémom prívodných a odvodných jarkov, ktoré sú súčasťou Vodohospodárskeho systému Banskej Štiavnice zapísaného v roku 1993 do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Jazerá boli v uplynulých rokoch rekonštruované, v súčasnosti sú v tomto regióne jedným z najväčších letných lákadiel.

Záujem o ne však robí miestnym ľuďom nejednu vrásku na čele. Miestni sa sťažujú najmä na nedisciplinovanosť návštevníkov, problémy sú najmä s parkovaním. Starosta priznáva, že je to otázka, ktorú bude musieť obec riešiť, no tiež to, že nemá kde parkovacie miesta vytvoriť. "Je tu jedna súkromná odstavná plocha, kde sa platí euro na deň. Ľudia však radšej využívajú iné miesta," hovorí Santoris o skúsenostiach z tohtoročného leta. 

 

           

S nedisciplinovanosťou sa podľa jeho slov stretli aj počas rekonštrukcie rušnej ulice, počas ktorej návštevníci nerešpektovali zákaz vjazdu aj napriek tomu, že sa na nej vykonávali rekonštrukčné práce. 

V dedine je podľa jeho slov približne 140 chát a 70 chalupárov. Okrem Bratislavčanov láka tunajšie prostredie veľa ľudí z okolia Zvolena či Banskej Bystrice. Záťažou pre obec sú však podľa jeho slov najmä jednodňoví návštevníci. Obľúbenosť lokality ako rekreačnej oblasti si podľa neho vyberá svoju daň v podobe toho, že je komfort domácich ľudí veľmi narušený a to najmä počas letných mesiacov. 

Banský Studenec má v súčasnosti 465 obyvateľov. Starostu teší, že sa doň vracajú bývať aj mladí ľudia napriek tomu, že tu nemajú ani materskú školu. V dedine pomaly pribúdajú novostavby, no záujem je aj o staré domy a to najmä zo strany chatárov. 

Starosti miestnej samospráve robí aj budova kultúrneho domu, ktorá by si vyžadovala opravu. Jej spodnú časť, kde sa nachádza aj spoločenská sála, využívajú na rôzne príležitosti. Problém je s vrchnou nadstavenou časťou, ktorá má narušenú statiku a odborník ju nariadil odstrániť. "Je to pre nás záťaž, nemôžeme sa pustiť ani do rekonštrukcie, lebo odstránenie vrchnej časti je veľmi nákladné," hovorí Santoris. 

Okrem tajchov sú kolpašania, ako sa miestni nazývajú, hrdí aj na kostolík zasvätený Premeneniu Pána, ktorý sa mihol aj v legendárnom filme Dáždnik Svätého Petra. Raritou je obraz svätej Anny s Pannou Máriou, na ktorom majú zobrazené postavy po šesť prstov.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava