Do parku pri evanjelickom kostole sa vráti socha M. R. Štefánika 
Spišská Belá bude upravovať park.

16.11.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Mesto Spišská Belá začalo v týchto dňoch stavebne upravovať park pri evanjelickom kostole, kde bude umiestnená nová socha generála Milana Rastislava Štefánika. „Je to posledné miesto, kde bola socha Štefánika osadená a odkiaľ ju odstránili a zničili niekde vo vojenskom priestore Javorina,“ ozrejmil primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. 

Na úpravu parku a na zhotovenie sochy Štefánika získala radnica koncom októbra dotáciu z Úradu vlády SR vo výške 35.000 eur. Na samotné zhotovenie sochy prispelo aj niekoľko ďalších subjektov, organizácií, ako aj občanov Spišskej Belej. Tieto financie umožnili dokončiť sochu a začať s úpravou parku. 

„Pôvodný park, respektíve súčasnú zelenú plochu pred kostolom, upravíme v zmysle spracovanej projektovej dokumentácie. Socha bude z hliníka a vysoká 2,3 metra na 1,5 metra vysokom betónovom podstavci. Celkovo s podstavcom bude vysoká takmer štyri metre,“ priblížil primátor. Dodal, že k soche sa vybudujú aj schodisko a nové prístupové chodníky, ktoré budú spolu s monumentom aj osvetlené. 

Stavebné práce realizuje Mestský podnik Spišská Belá. "Samotné odhalenie sochy je naplánované ešte v tomto roku, keďže si pripomíname 100. výročie vzniku prvej Československej republiky. Pokiaľ pôjde všetko podľa plánu a vydrží počasie, tak ju odhalíme 9. decembra,“ uzavrel Bieľak.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice