Sánkari z Lendaku si za pomoci obce a zväzu stavajú vlastnú dráhu 
Sánkarsky klub vznikol pred dvoma rokmi a má približne 50 členov.

12.11.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Sánkari z obce Lendak v kežmarskom okrese si za pomoci obce a zväzu budujú vlastnú prírodnú dráhu. „Bude dlhá 280 metrov, nie je to tak úplne regulárna prírodná sánkarská dráha, tie sú dlhšie. Tá naša bude mať sedem zákrut každého druhu, aj dlhé, rýchle, tiahle či ostré,“ priblížil pre TASR tréner lendackých sánkarov Milan Parimucha 

Šírka dráhy bude od troch do 3,5 metra a vyľadovaná bude v spodnej časti pri zemi. Nebudú tam však nábehy na mantinel, ako je to na umelej sánkarskej dráhe. Mantinely vytvárajú z drevených dosiek, v zákrutách sú vyššie. „Je to naozaj ekologicky spracovaná dráha, je to ukotvené v zemi a urobené z červeného smreku, aby nám to dlhšie vydržalo. Dúfame, že príde dobrá zima, potom začneme vodu pomaly rozlievať po dráhe, aby postupne zamrzla. Urobí sa taký základ, a potom sa už bude trať v priebehu sezóny len polievať,“ ozrejmil Parimucha. 

 

            

Ján Neupauer z oddelenia kultúry a športu na Obecnom úrade v Lendaku doplnil, že záujem o tento šport v dedine vzišiel z jednej letnej sánkovačky. „Chlapcom sa to zapáčilo, začali trénovať, sú naozaj šikovní, ale aby mohli konkurovať na súťažiach, chýbalo im miesto, kde by mohli trénovať naplno,“ priblížil vznik myšlienky vybudovať dráhu Neupauer, ktorý aj našiel miesto, kde by ju mohli postaviť. Trať je umiestnená na svahu na prenajatých pozemkoch od mesta Spišská Belá, s jej výstavbou sa začalo zhruba pred mesiacom. 

Ide o združenú investíciu, na ktorej sa v prevažnej miere podieľa Slovenský zväz sánkarov, niečo prispela aj samotná obec a tiež predseda Slovenského olympijského výboru Anton Siekel. „Náklady na výstavbu by nemali presiahnuť 15.000 eur a chceme to dokončiť ešte počas tejto zimy, prípadne tam zorganizovať už aj nejaké preteky,“ doplnil Neupauer a ocenil, že na výstavbe sa dobrovoľne podieľajú aj miestni obyvatelia.

Sánkarsky klub v Lendaku vznikol pred dvoma rokmi, momentálne má približne 50 členov, deti vo veku od osem do 14 rokov. Doteraz trénovali na trenažéri v Starom Smokovci, niekedy aj na svahovitých uliciach obce „Podarilo sa nám ísť aj na sústredenie do Rakúska a Talianska na pozvanie Medzinárodnej sánkarskej federácie a tam tie deti dostali prvé návyky, ako to funguje na prírodnej sánkarskej dráhe. Tým, že si vybudujeme vlastnú prírodnú trať, ktorá nie je nikde inde v okolí, chceme prilákať k sánkovaniu aj ďalších a zachovať tak tento tradičný šport,“ zdôraznil Parimucha s tým, že na dráhe bude možné usporiadať aj detské či juniorské preteky a neskôr sa v prípade záujmu ráta s jej rozšírením.  
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol