Súťaž o návrh obnovy námestia v Poprade pozná víťaza 
Samospráva sa snaží o vytvorenie mesta.

26.10.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Urbanisticko-architektonická súťaž návrhov rekonštrukcie širšieho centra a Námestia sv. Egídia v Poprade pozná víťazov. Predložené súťažné návrhy boli podľa poroty spracované na vysokej technickej, odbornej a grafickej úrovni. Po vyhodnotení hlavnú cenu prisúdili návrhu č. 4 - kolektívu autorov Tomáš Bujna, Matúš Gibala, Marcel Šípka a Dušan Štefanič. TASR o tom informoval hovorca Popradu Marián Galajda.

V stanovenej lehote samospráve doručili päť súťažných návrhov, z ktorých štyri splnili formálne podmienky účasti a boli hodnotené. O výsledkoch rozhodovala porota zložená zo zástupcov českej a slovenskej komory architektov a mesta Poprad, ktorej predsedom bol Ján Komrska. Predmetom súťaže bolo vypracovanie konceptu urbanistického riešenia časti centrálnej mestskej zóny. 

„Táto urbanisticko-architektonická súťaž bola pokračovaním nášho snaženia nájsť novú podobu centra. Priniesla rôzne riešenia, ktoré bude potrebné dotiahnuť, do diskusie chceme zapojiť aj občanov, majiteľov nehnuteľností, podnikateľov," uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko. Na základe týchto návrhov by mal vzniknúť Územný plán zóny centra, ktorý by stanovil podrobnejšie regulatívy, ako centrum rozvíjať a dostať do neho jednotlivé prvky. „Myslím si, že je to dobrá cesta, lebo to nie je len námestie Popradu, je to námestie centra regiónu Vysokých Tatier," zdôraznil primátor.

Okrem námestia sa vo víťaznom návrhu autori venovali primárne rieke Poprad a okrajovým častiam centra. „Premýšľali sme, ako vyriešime dopravu, zeleň, pešie ťahy, cykloťahy. Zisťovali sme, ktorá časť námestia je nejakým spôsobom zaujímavá a cenná, prišli sme na to, že plocha pivovaru je akoby nedocenené územie. Kedysi to bola okrajová časť starého Popradu, dnes je to úplne v centre a je to z nášho pohľadu veľmi cenná plocha pre investorov a pre výstavbu," objasnil Bujna a dodal, že si tam dovolili navrhnúť výškové stavby, ktoré toto územie znesie. 

Dôležitým prvkom bola rieka, ktorú v súčasnosti podľa Bujnu ľudia vnímajú ako kanál, stoku, ktorá anonymne preteká mestom. „Chceli sme ju trošku 'pozdržať' v tom meste, pritiahnuť tam ľudí k oddychu, relaxu, akoby rozšíriť námestie do všetkých strán. Poprad už dávno nie je malé mesto, to staré námestie už Popradčanom nestačí," konštatoval jeden z autorov víťazného návrhu.

Šípka dodal, že v súčasnosti funguje námestie ako korzo, sú tam nejaké priestory na sedenie, ale ľudia sa väčšinou po ňom len presúvajú. „My sme sa snažili vytvoriť identitu toho mesta, že je to námestie, kde sa človek môže posadiť, nič ho nevyrušuje a má pokoj na relax a komunikáciu. Snažili sme sa vytvoriť nejakú akropolu na mieste pivovaru, kde by malo sídliť kultúrne centrum a magistrát," objasnil.

Člen poroty a vedúci Odboru urbanizmu a priestorového plánovania Mestského úradu v Poprade Tibor Haluška konštatoval, že vo väčšine návrhov sú prvky, ktoré sú naozaj dominantné, napr. zapájanie rieky do organizmu centra, či podpora juhovýchodného dopravného obchvatu. „Veľmi sa mi páči myšlienka rozšíriť dotknuté územie o areál bývalého pivovaru a komunikáciu, ktorá dnes predeľuje toto územie. Toto by sa mohlo riešiť v súlade s jedným z návrhov podjazdom, čím by sa celý priestor scelil," uzavrel Haluška.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice