V Rimavských Zalužanoch pôsobí posledný výrobca kyjatických hračiek v regióne 
Putovanie redaktorov TASR po slovenských obciach a mestách.

14.10.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Rimavské Zalužany v okrese Rimavská Sobota sa môžu pochváliť viacerými aktívnymi obyvateľmi, ktorí sa uplatňujú v umeleckej oblasti. Patrí medzi nich napríklad Ladislav Hedvigi, ktorý je v regióne v súčasnosti posledným výrobcom tradičných kyjatických hračiek typických svojimi rytými geometrickými vzormi.

Ako uviedol pre TASR, výrobe drevených hračiek sa venoval aj v minulosti, ku kyjatickým sa dostal zhruba pred piatimi rokmi a intenzívnejšie sa im venuje posledné dva roky. "Hľadal som nejakú inšpiráciu a v knihe Slovenské ľudové hračky som našiel obrázky týchto hračiek. Páčila sa mi ich geometrická výzdoba a myslím si, že čo sa zdobenia týka, sú minimálne európskym unikátom, ak nie svetovým," priblížil Hedvigi.

Na prvý pohľad sa mu podľa vlastných slov zdalo, že ich výroba nebude zložitá, opak bol však pravdou. "Najťažšie bolo vyrobiť si potrebný nástroj, na tom som takmer hneď skončil. Nedá sa kúpiť, každý si ho musí spraviť sám, aby dobre fungoval. Nejde totiž ani tak o dlabanie, ako skôr o rytie. Čiara musí mať navyše pekné rovné okraje," vysvetlil Hedvigi, ktorý svoje výrobky šíri prostredníctvom Ústredia ľudovej umeleckej výroby a sporadicky navštevuje i jarmoky.

V umeleckej oblasti sa realizuje aj Ivana Jackuliaková, ktorá sa venuje výrobe štylizovaných čeleniek, klobúkov a šperkov do vlasov. Ako povedala, ide vlastne o všetko, čo sa týka koruny ženskej krásy. "Snažím sa v nich vyjadriť ženskú podstatu, vnútornú a vonkajšiu krásu ženy, jej poslanie na tomto svete. Inšpiruje ma jej historická stopa v dejinách ľudstva od praveku až po dnešnú ľudovú tvorbu. Pokúšam sa ju pretaviť do modernej doby 21. storočia, plnej jednoduchej elegancie, ktorá v sebe akoby niesla chlad, odcudzenie a zabúdala na krásu všade okolo nás," podotkla autorka, ktorá svoje diela prezentovala doteraz na troch výstavách.

Dodala, že jej štylizované party nosia ženy napríklad na svadbách či folklórnych podujatiach, je ich však možné nosiť aj na moderné festivaly, do divadla či na vernisáž. "Vyrábam tiež klobúky a vlasové šperky, ktoré sú určené vyslovene na bežné nosenie. Ide len o to, aby konkrétna žena bola s nimi stotožnená. Nemám rada uniformitu, čo sa prejavuje aj v mojej tvorbe. Každý človek je jedinečný a tú svoju jedinečnosť by mal dať aj najavo," povedala umelkyňa.

Umelecké sklony majú aj členovia jej rodiny - manžel Ján Jackuliak je nožiar a syn Martin umelecký kováč. V minulosti bol v obci aktívnym umelcom aj ďalší obyvateľ - Jozef Siničák, ktorý s miestnymi chlapcami nacvičoval zbojnícke tance a tkal guby, teda pokrovce z ovčej vlny.

Zo spolkov v obci funguje organizácia Slovenského zväzu záhradkárov, ktorá má pri dedine svoju záhradkársku oblasť, ako aj organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Zaujímavosťou je, že miestny dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) vlastní historické vozidlo Praga RN, ktoré miestni hasiči vyhrali v 50. rokoch na Strahovskom štadióne.

"Do Prahy išli naši chlapi vlakom a naspäť sa už vrátili na 'erene'. Toto auto tu dodnes máme, stále je pojazdné a počas rôznych obecných akcií na ňom jazdíme," uviedol predseda DHZ Rimavské Zalužany Ján Palik.

Rimavskozalužianski dobrovoľní hasiči sa často zúčastňovali na rôznych súťažiach, podľa Palika dospelí štyrikrát štartovali na majstrovstvách Slovenska a žiaci 18-krát na majstrovstvách kraja. V posledných rokoch bol síce miestny DHZ v útlme, ale podľa predsedu už nastupuje nová generácia mladých chlapcov a dievčat.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol