Akademici vzdajú hold slávnej Baníckej akadémii 
Slávnostný sprievod povedie do areálu pôvodných budov Baníckej a lesníckej akadémie.

10.10.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

V Banskej Štiavnici vzdajú hold slávnej Baníckej akadémii, ktorú založila Mária Terézia. V piatok 12. októbra sa tu koná podujatie Akademici v Banskej Štiavnici.  Podujatie sa začne o 17. hodine slávnosťou pred historickou radnicou, pri keramickom reliéfe venovanom založeniu Baníckej akadémie. Ako informuje mesto na svojej internetovej stránke, pokračovať bude sprievodom, ktorý povedie do areálu pôvodných budov Baníckej a lesníckej akadémie. Tu bude pokračovať slávnosťami vo vestibuloch alma mater. 

Banícku akadémiu založila v roku 1762 panovníčka Mária Terézia svojím dekrétom. Podľa dostupných historických údajov bola táto vysoká škola prvá svojho druhu na svete. K existujúcemu vzdelávaniu sa pridalo v 19. storočí lesníctvo, škola však naďalej prioritne slúžila ako zdroj vzdelanosti a nových poznatkov pre baníctvo. 

V roku 1919 bola škola presťahovaná do Maďarska, čím sa ale jej história neskončila. Dodnes sa k jej tradíciám a odkazu hlási množstvo vysokých škôl nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku, Česku či Rakúsku.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava