Dvanásty Fraštacký tŕň získal Ján Fiťma zo Zvolena 
Karikaturisti zaslali do súťaže o obezite spolu 399 prác.

06.10.2018 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Spolu 92 karikaturistov z 30 krajín sveta reagovalo na tohtoročnú tému bienále kresleného humoru Fraštacký tŕň a o obezite zaslali so súťaže spolu 399 prác. Porote sa najviac páčila práca Jána Fiťmu zo Zvolena. Na druhom mieste sa umiestnil Konstantin Kazancev z Kyjeva a tretí bol Václav Linek z českého Kolína. 

"Do 12. Fraštackého tŕňa prispeli karikaturisti okrem iných z Veľkej Británie, Bahrajnu, Brazílie, Bulharska, Čiernej Hory, Holandska, Iránu, Iraku, Kuby, Kostariky, Macedónska, Turecka či Uzbekistanu," konštatovala členka poroty Helena Pekarovičová. Najpočetnejšie boli zastúpení českí autori kresleného humoru a Slováci. Najlepšie práce si bude možné pozrieť vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci do 4. novembra. Samostatnú výstavu Veselé dejiny Slovenska komiksov pripravili organizátori známemu humoristovi Stanovi Kochanovi. 

Fraštacký tŕň tradične vyhlasuje občianske združenie Ex Libris ad Personam Hlohovec v spolupráci s Vlastivedným múzeom. Autori môžu zaslať do súťaže najmenej dve práce na vypísanú tému. V predchádzajúcich ročníkoch to boli napríklad Elektrina (2008), Apatieky (2010), Reklama (2012) či Voda (2016). O téme roku 2018 Obezita predseda poroty František Bojničan do bulletinu súťaže napísal, že "sme síce malý národ, ale skúsil nás už niekto odvážiť? To by bolo iné číslo". 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol