Dobrovoľníci v dvoch národných parkoch zbierali odpad
Do akcie Čisté hory sa zapojilo vyše 1600 ľudí.

02.10.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

V rámci 40. ročníka akcie Čisté hory vyzbieralo 1657 dobrovoľníkov v Tatranskom a pieninskom národnom parku približne 1,16 tony odpadu. Vo vreciach končili najmä plastové či sklenené fľaše a obaly od potravín, výnimkou však neboli ani pneumatiky, stavebný odpad a železný šrot. TASR o tom informovala Martina Petránová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku(ŠL TANAP), ktoré sú koordinátorom akcie.

Zapojiť sa do čistenia mohol uplynulú sobotu (29.9.) ktokoľvek, stačilo vyzdvihnúť si vrece na odpad na niektorom z desiatich hlavných nástupných miest od Oravíc až po Červený Kláštor. Už počas týždňa, v tzv. predtermíne sa do čistenia Tatier a Pienin pustili viaceré školy, ďalší dobrovoľníci sa do dolín vrátili ešte aj v nedeľu.

Teší nás, že ani po štyroch desaťročiach neutícha záujem o túto akciu, no na druhej strane nás mrzí, že ani po takejto dlhej dobe nemáme dôvod na oslavu, keďže sa stále nájdu ľudia, ktorí si turistické chodníky mýlia s odpadkovými košmi, takže neostáva nám iné, len zorganizovať Čisté hory aj o rok," konštatuje Igor Stavný, koordinátor akcie za ŠL TANAP.

Najvyšší počet účastníkov zaznamenali na Štrbskom Plese, kde ruku k dielu priložilo aj 400 zamestnancov viacerých organizačných zložiek ministerstva vnútra. Celkovo v tomto ochrannom obvode ŠL TANAP zaznamenali 666 účastníkov, ktorí vyzbierali 35 kilogramov odpadu. „Zatiaľ čo z Tichej a Kôprovej doliny odchádzali dobrovoľníci tento rok s prázdnymi vrecami, v Pieninách sa im z prírodného prostredia podarilo vypratať až pol tony odpadu," zdôraznil Stavný s tým, že väčšinou šlo o naplavené pneumatiky a igelity.

Ďalších takmer 470 kilogramov neporiadku vyzbierali v okolí Tatranskej Lomnice a Smokovcov. Okrem sklenených a plastových fliaš či obalov od potravín končil vo vreciach aj stavebný odpad, najväčší neporiadok bol však v okolí odpočívadiel. Vo Vyšných Hágoch na jednom z nich dobrovoľníci natrafili dokonca aj na satelitný tanier. „Opäť sa ukázalo, aké je potrebné presunúť tieto aktivity aj do okolia Cesty slobody, kde je viac odpadu ako na turistických chodníkoch," dodáva koordinátor podujatia, ktorého prvý ročník sa konal v roku 1979. 

Za všetky doterajšie ročníky sa podarilo odbremeniť Tatry a Pieniny o vyše 63 ton odpadu. Rekordným bol rok 1980, kedy účastníci Čistých hôr vyniesli z dolín až 7655 kilogramov odpadu, pričom až 3700 kilogramov pochádzalo z okolia Skalnatého plesa. Doteraz si akciu nenechalo ujsť takmer 45.000 dobrovoľníkov, v posledných rokoch ide spravidla najmä o školy, ale výnimkou nie sú ani firmy, ktoré v Tatrách organizujú pre svojich zamestnancov napríklad teambuildingy. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava