Oslavy Jubilejného roka Prešovskej archieparchie vyvrcholia sv. liturgiou 
Do Ľutiny pricestuje približne 30 biskupov

19.09.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Dvojdňovou medzinárodnou vedeckou konferenciou na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove sa vo štvrtok 20. septembra začnú hlavné oslavy Jubilejného roka Prešovskej archieparchie 2018. Potrvajú do nedele 23. septembra.

Súčasťou programu konferencie bude predstavenie zatiaľ vydanej časti desaťdielnej knižnej edície Gréckokatolícka cirkev na Slovensku. Večer sa v Kine Scala uskutoční Gospelový evanjelizačný koncert pre mladých.

"V sobotu sa o 10.00 h v Ľutine uskutoční hlavná liturgia, začína to ďakovným akatistom a svätým ružencom. Nahlásených je približne 30 biskupov. V nedeľu pokračujeme v Prešove, kde o 10.00 h bude staroslovienska archijerejská svätá liturgia. Spievať bude katedrálny zbor a v Ľutine bohoslovci," uviedol prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak.

Hosťom sobotňajšej (22.9.) archijerejskej svätej liturgie v Ľutine bude prefekt Kongregácie pre východné cirkvi kardinál Leonardo Sandri, ktorý bude slávnostným kazateľom, ako aj viacerí domáci a zahraniční arcibiskupi a biskupi. V rámci jubilejného roka vyšla aj pamätná medaila, ktorú predstavili v stredu.

"Na čelnej strane je motív drevenej cerkvi, lebo je to symbol našej cirkvi. Konkrétne je to chrám svätého archanjela Michala vo Fričke z roku 1829. Tento chrám má približne 200 rokov, čiže mapuje históriu našej cirkvi. Pred chrámom sa vypína znázornenie ikony krásnobrodskej Bohorodičky. Je to ďalší zo symbolov aj tohto jubilejného roka a jedna z najstarších, a rozhodne aj najkrajších našich ikon," priblížil protosynkel Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík.

 

                

FOTO:  Pamätná medaila z lícnej a rubovej strany. Je vyrobená z mosadze s bronzovou patinou. Autorom návrhu je akademický sochár Michal Gavula a bola vyrazená v Mincovni Kremnica. Prešov 19. septembra 2018. EASYFOTO TASR – Maroš Černý.

Medaila je vyrobená z mosadze s bronzovou patinou, s nízkym reliéfom a priemerom 60 milimetrov. Autorom návrhu je akademický sochár Michal Gavula a bola vyrazená v Mincovni Kremnica. Pri príležitosti jubilejného roka Slovenská pošta vydá tiež poštovú známku v emisii Umenie s dátumom vydania 19. október, na ktorej bude znázornená ikona krásnobrodskej Bohorodičky. Návrh známky zhotovil slovenský rytec poštových známok František Horniak. Jej inaugurácia je naplánovaná na 10. novembra v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove.

V októbri sa gréckokatolícki veriaci zúčastnia ďakovnej púte Gréckokatolíckej metropolitnej cirkvi sui iuris na Slovensku do Ríma. Jej súčasťou bude i historicky prvá osobitná audiencia Svätého Otca Františka. Súčasťou jubilejného roka bude i XXVII. ročník medzinárodného festivalu duchovných piesní byzantského obradu, ktorý sa uskutoční v dňoch 9. až 11. novembra v Katedrálnom chráme svätého Jána Krstiteľa v Prešove. Jeho súčasťou bude inaugurácia spomínanej poštovej známky.

V utorok 11. decembra sa na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove uskutoční slávnostný galavečer, počas ktorého sa predstavia speváčky Anna Servická, Monika Kandráčová, Sima Martausová, operný spevák Martin Babjak a ďalší.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava