Na sochárskom sympóziu v Habure tvoria na tému Život Rusínov v Karpatoch
Bude tu aj objekt z kameňa a dreva, ktorý bude pripomínať 100. výročie spoločného štátu.

12.09.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Zdražilová

 Na sochárskom sympóziu, ktoré sa počas tohto týždňa koná v obci Habura v okrese Medzilaborce, tvorí desať umelcov zo Slovenska a Česka na tému Život Rusínov v Karpatoch. Jeho hlavným organizátorom je Nadácia Drevený kostolík Habura. TASR informovala jej zástupkyňa Dana Palaščáková.

Jedným zo sochárov je Juraj Čutek, ktorý tvorí sochu Archanjela Michala. Stáť bude pri rovnomennom chráme v obci. Martin Ščepka pripravuje objekt z kameňa a dreva, ktorý bude okrem iného pripomínať 100. výročie spoločného štátu Čechov, Slovákov a Rusínov.

 "Vytesaný v ňom bude aj karpatský medveď," spomenula Palaščáková. Do miestneho parku, ktorý otvorili počas uplynulého víkendu, pribudne drevený vláčik s názvom Rusínska strela. Je spoločnou prácou niekoľkých umelcov. "Profesor Boris Jirku so svojím asistentom Ľubošom Loiblom tvoria sochu ducha lesov, ktorý sa volá Haburaque," dodala. Ďalšie sochy vytvárajú Oto a Jakub Bachoríkovci, Ján Kelemen, Jozef Mundier, Juraj Gaňa a Peter Barta.

Vyvrcholenie sympózia a vernisáž organizátori pripravili na sobotu (15.9.). Začne sa svätou liturgiou o 13. h v chráme sv. Archanjela Michala, počas ktorej posvätia uvedenú rovnomennú sochu. O 14.30 h sa uskutoční panelová diskusia na obecnom úrade. Po nej bude nasledovať premietanie filmu V osídlach veľmocí, ktorý vznikol k 100. výročiu založenia Československej republiky. Približuje zápas podkarpatských Rusínov o miesto v rodine európskych národov. Na 16.30 h je naplánované stretnutie starostov a primátorov miest a obcí Slovenska, Ukrajiny a Poľska.

Nadácia chce týmto podujatím vytvoriť tradíciu, na základe ktorej budú najvýznamnejší českí a slovenskí sochári tvoriť diela tematicky spojené s rusínskou kultúrou obce a s okolitou prírodou. Prvou lastovičkou je bronzová socha kniežaťa Laborca od Jána Ťapáka, ktorá päť rokov stojí na kopci nad Haburou a stala sa jej dominantou. Ďalšie vytvorené diela vystavia v prírodnej galérii lemovanej svahmi Nízkych Beskýd.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice