Ďalšia kniha o histórii Kežmarku
Mesto Kežmarok má piate pokračovanie svojej monografie, slávnostne ju uviedli do života v mestskom kultúrnom stredisku.

05.02.2018 | Prešovský kraj | Autor: Ján Lašák

Publikácia nesie názov História Kežmarku od 2. polovice 18. storočia po súčasnosť a na jej tvorbe sa podieľalo päť autorov. "V monografii je ešte pojatý aj rok 2016, okrem toho je jej súčasťou história školstva a kultúry od roku 1945," uviedla zostavovateľka monografie Nora Barátová.

Publikácia má takmer 500 strán a obsahuje 700 originálnych fotografií. Zaujímavosťou podľa Barátovej je, že pri jej zostavovaní autori nemali žiadne podklady z tohto obdobia. "To je na tejto knihe veľmi cenné, od polovice 18. storočia to bola akási zelená lúka, čiže každý jeden autor musel bádať, mali sme čo robiť. Literatúra k dispozícii nebola, takže je to absolútne nóvum," upozornila Barátová. Verí, že publikácia čitateľov zaujme a nájdu si v nej všetko, čo hľadajú.

Primátor Kežmarku Ján Ferenčák zhodnotil, že monografia je hodnotná nielen svojím obsahom, ale aj hmotnosťou. Ide totiž o najväčšiu monografiu, ktorú mesto má. "V knihe sú rozobraté aj novodobé dejiny, takže autori budú konfrontovaní aj žijúcimi Kežmarčanmi. Bolo to určite pre nich o to ťažšie. Je veľký dar, že máme takých ľudí, ktorí dokážu informácie zozbierať a spísať do jednej knihy. Teraz máme ucelenú monografiu a dá sa povedať, že v takomto rozmere ju nemá žiadne mesto na Slovensku, takže sme v tomto jedineční," konštatoval.

Dodal, že Kežmarok vždy patril medzi významné mestá v regióne, ležal na križovatke ciest a kultúrne a historické bohatstvo tu ostalo dodnes. "Z tohto chceme ťažiť a aj do budúcna patriť k významným mestám," zdôraznil Ferenčák.

Prvý diel kežmarskej monografie vyšiel v roku 2009 a mapoval najznámejšie osobnosti mesta. "Prezradím, že chystáme už ďalší diel, v ktorom odprezentujeme ďalšie osobnosti 20. storočia, ale z pohľadu komunitného života. Takže tam budú riaditelia podnikov, škôl a pod.," doplnila Barátová. Okrem nej sa na zostavovaní piateho dielu podieľali približne tri roky aj Erika Cintuľová, Ivan Chalupecký, Mária Jančeková a Božena Malovcová.

autor: TASR

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol