Coburgovský kaštieľ v Jelšave opravuje 14 nezamestnaných
Projekt bol podporený dotáciou z Ministerstva kultúry SR

10.09.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Dovedna 14 nezamestnaných našlo počas aktuálnej sezóny zamestnanie pri záchranných prácach na objekte coburgovského kaštieľa v Jelšave v Revúckom okrese. Ako TASR v tejto súvislosti informovala koordinátorka pamiatkovej obnovy kaštieľa Viera Kozárová, projekt bol podporený dotáciou z Ministerstva kultúry SR vo výške 34.500 eur.

„Tento rok sme sa sústredili na rôzne murárske zásahy pre zabezpečenie stability ohrozených konštrukcií. Chceme pokračovať aj v obnove strešnej krytiny, osadzovaní žľabov a úprave terénu za účelom odvodnenia. Budeme sa venovať tiež archeologickému výskumu, ktorý je súčasťou terénnych prác,“ konkretizovala Kozárová.

Dodala, že pracovníci sa pod jej vedením zamerali aj na sprístupnenie druhého vchodu do pivničných priestorov, čo súvisí s plánovanými záchrannými prácami v suteréne objektu. Práce v kaštieli však pozostávajú i z pravidelnej údržby, ako čerpanie zhromaždenej priesakovej vody či kosenie celého areálu.

               

Jedným z najväčších zásahov, ktorý prebieha posledné tri roky, je podľa koordinátorky výmena časti strešnej krytiny na kaštieli. „S jej výmenou sme začali v roku 2016 podľa návrhu pamiatkarov. Vtedy sa určilo, že kaštieľ získa staronový šat. Do 80. rokov 20. storočia bol totiž zastrešený eternitom, po novom je to vláknocementová šablóna, čo je totožné, akurát ekologickejšie - bez prímesi azbestu,“ vysvetlila.

Výmenu strešnej krytiny začali nad hlavným krídlom, konkrétne v časti viditeľnej z vnútorného nádvoria. „Spolu už máme pokrytých novou krytinou celkovo 618 štvorcových metrov strechy, za čo ďakujeme okrem iného podniku Slovenské magnezitové závody Jelšava. Každoročne nás podporuje, napríklad v minulom roku na tento účel prispeli sumou 10.000 eur,“ uviedla Kozárová s tým, že v obnove strechy plánujú pokračovať ešte aj v tomto roku.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava