Obec Švedlár si chce udržať kultúru nemeckých predkov
V evanjelickom kostole si pravidelne pripomínajú nemeckých predkov 

10.09.2018 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Jednou z významných dominánt obce Švedlár v okrese Gelnica je aj evanjelický kostol. Jeho výstavba trvala tri roky a bol dokončený 2. októbra 1787. Ako pre TASR povedal miestny farár Vladimír Schvarc, postavili ho nemeckí predkovia, ktorým bol odobratý. Zbor veriacich si ich pripomína dodnes.

Na obyvateľstvo mala dramatický vplyv najmä druhá svetová vojna a vysťahovanie časti obyvateľov nemeckej národnosti. „Chceme si udržať pamiatku na našich predkov a zachovať banícku tradíciu, ale udržiavame aj tú nemeckú, ktorú sa snažíme ešte oživovať. Každú druhú nedeľu v mesiaci spievame nemecké piesne, vyznávame nemecké vyznanie a snažíme sa akosi prihlásiť k dávnej minulosti,“ spresnil Schvarc.

Podľa jeho slov, keď pôvodní nemeckí obyvatelia odchádzali preč, zborový farár vo Švedlári zostal spolu s asi jednou tretinou veriacich. „Časť vzácností si zobrali a časť si rozdelili. Zostali tu knihy a matriky. Zborové náčinie zakopali pod lavicou. Kostol bol vykradnutý, ale všetko bolo takto odložené, o čom farár samozrejme vedel,“ vysvetlil s tým, že sa aj zachovalo.

 

             

Ako Schvarc povedal, kostol má okolo 1000 miest na sedenie a veriacich podporovali najmä cechy, ktoré mali vyčlenené jednotlivé časti chóru. „Rozdelili sa na banícky, poľnohospodársky cech, cech mládeže a mäsiarsky,“ uviedol.

V interiéri kostola sa nachádzajú banícke patronátne lavice z druhej polovice 18. storočia, aj špeciálne upravená lavica. „Bolo to spoločné miesto takzvaného 'bruderfathera' - vedúceho baníckeho bratstva a vedúceho cirkevného spoločenstva z radu neordinovaných, čo je akoby terajší dozorca,“ povedal Schvarc.

Vysvetlil tiež, že v hornej časti oltára sa nachádza znak, ktorý nie je veľmi rozšírený. „Je tam písmeno 'J' a rímska dvojka, čo je vďačnosť Jozefovi II. za Tolerančný patent,“ dodal s tým, že vďačnosť vyjadruje aj erb znázornený na lavici.

„Zbor je v súčasnosti veľmi maličký, má okolo 220 veriacich. Snažili sme sa pracovať aj s mládežou. Problém je v tom, že keď dosiahnu 15 rokov, odchádzajú ďalej do školy, často do Košíc. Väčšinou sú preč celý týždeň. Máme dobré kontakty, ale niekedy sa im nechce a oddychujú. Je to aj strednou generáciou, všetci chcú zarobiť a musia odísť,“ povedal Schvarc. Ako hovorí, počas sviatkov, kedy prichádzajú naspäť do Švedlára, je kostol plnší ako inokedy.
      Evanjelický kostol vo Švedlári je zapísaný v Registri nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava