Starostlivosť o lesnú zver v Slanci
Poľovníci sa v týchto dňoch starajú o lesnú zver, aby v krmoviskách nachádzala potrebnú potravu. 

09.01.2018 | Košický kraj | Autor: Ján Lašák

S prikrmovaním začali na jeseň a ako uviedol predseda Poľovníckeho združenia Slanská dolina so sídlom v Slanci v okrese Košice-okolie František Petro, potravu dávajú do jednotlivých krmovísk aj napriek slabej zime.

"Prikrmujeme, nie vo veľkom množstve, lebo keď je toho veľa, tak to aj škodí zveri. Snažíme sa, aby tam bolo objemové i jadrové krmivo a v týchto obdobiach aj siláž, ktorá obsahuje vlákninu. Keď berie vlákninu, tak potom nám nerobí škody na lesných kultúrach," uviedol Petro.

Pochvaľujú si i spoluprácu s poľnohospodármi, ktorí im poskytujú krmivo. "Jednotlivé krmoviská sú robené tak, aby neboli blízko mladých lesných porastov a aby tiež neboli napríklad v tomto období blízko ozimín. Hlavne repku vyhľadáva vysoká zver a potom robí značné škody," doplnil predseda poľovníckeho združenia s tým, že celkovo majú takmer 20 krmovísk.

FOTO: Poľovníci sa v týchto dňoch starajú o lesnú zver, aby v jednotlivých krmoviskách nachádzala potrebnú potravu. Na snímke srny v katastri obce Slanec v okrese Košice okolie. Foto: TASR, Slanec, 9. januára 2018.

Prikrmujú i bažantiu zver, aj keď ju už nelovia, keďže jej nie je dostatok ako kedysi. V krmoviskách si zvieratá nájdu napríklad seno, pšenicu, kukuricu, hrach či sóju. Podľa Petra je dôležitá i kamenná soľ, pretože zver potrebuje minerály. "Keď ich nemá dostatok, tak dochádza k zrážkam s vozidlami, lebo ide na cestu, ktorá sa posypáva, tam ju vyhľadáva," povedal Petro.

Poľovnícke združenie Slanská dolina so sídlom v Slanci vykonáva právo poľovníctva na 4046 hektároch prevažne polí, z toho je 860 hektárov lesa. V súčasnom má 37 členov a dvoch čakateľov.

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice